24/02/2009

Golejador de sobrenom

Miquel
Si hi ha un jugador que serà recordat per sempre als llibres d'història del futbol estatal, aquest serà Rafael Moreno Arazandi. Nascut a Bilbao al 1892 i conegut de ben petit per ser el nebot de Miguel de Unamuno més que per qualsevol altre cosa, arribada l'adolescència va començar a destacar com un futbolista amb una gran facilitat per marcar gols. Aquesta característica tan preuada dins del món del futbol el va dur a formar part de l'Athletic Club de Bilbao amb només 19 anys.

No va ser fins dos anys més tard, el 1913 i contra el Reial Madrid, quan el prolífic golejador va debutar en competició oficial amb l'equip basc, a la Copa del Rey. En total, el davanter va marcar 10 gols en 17 partits a la Copa i 67 gols en 72 partits al Campionat Regional biscaí que el van convertir en una peça clau de l'equip durant la segona dècada del passat segle.

Diverses anècdotes han convertit aquest personatge en un mite a Bilbao; ell fou el primer jugador que va marcar un gol al mític estadi de San Mamés, La Catedral, el dia que va ser inaugurat a l'estiu de 1913 en un partit contra el Racing d'Irún. La seva mort prematura quan era a punt de fer 30 anys, a causa d'un atac de tifus, va enaltir aquest jugador a la categoria de llegendaentre l'afecció bilbaïna, i un bust a la llotja de l'estadi de l'Athletic així ho recorda. La Federació Espanyola de Futbol també li va voler retre el seu particular homenatge pòstum en anomenar amb el seu sobrenom una de les competicions individuals més importants en el món del futbol, i és que pels amics i l'afecció Rafael Moreno era més conegut com a Pitxitxi.

Font: Morbo, Phil Ball.
2023. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria.. Amb la tecnologia de Blogger.