13/07/2009

Alcohol, drogues i lletra petita

Miquel
És ben sabut que les notícies que succeeixen al món mundial competeixen en un mercat, que segueix uns certs cànons econòmics, i que depenen de la competència existent en aquell precís instant per aconseguir un cert ressò als diferents àmbits informatius. És dir, i per posar un exemple fàcil i entenedor, si el mateix dia que un tornado destrossa uns barris a Kansas, un avió s'estavella al pacífic, un terratrèmol de grau vuit afecta la Xina, ETA comet un atemptat amb víctimes mortals i  la grip nova infecta a cinquanta mil noves persones a la Unió Europea, és probable que no ens arribi els detalls del que ha succeït a Kansas.

En aquesta línia, el passat diumenge dia 12 El Periódico em sobtava amb una notícia resumida en poques i breus línies que en altres circumstàncies hagués ocupat portada, títol i diverses pàgines d'opinió i debat; no obstant, i donada l'alta oferta de notícies rellevants recents, la informació en qüestió es relegà a una de les pàgines interiors amb les noves secundàries. El model del nou finançament, les revolucions i contrarevolucions bananeres a Hondures, les repressions comunistes totalitàries, valgui la redundància, contra els uigurs o fins i tot l'eclipse de lluna més llarg del segle XXI han impedit una difusió més adequada de la informació.

El text, íntegre, resava així: "El 69% de los tests de alcoholemia, positivos. Unos 9000 conductores han dado positivo en la pruebas de alcoholemia realizadas por los Mossos d'Esquadra en las carreteras catalans entre enero y mayo de este año. En los tests para comprobar el consumo de drogas, los resultados positivos han rozado el 60%". Ras i curt, 7de cada 10 persones que bufen han begut i 6 de cada de 10 han pres algun tipus de droga. 

Les dades són realment impactants. Amb quines garanties hem de sortir a conduir per les carreteres del país envoltats d'aquests brètols beguts i drogats? Per què l'administració no s'hi ha referit a aquestes dades? Per què els mitjans no han fet una pressió més forta sobre el tema? Després de les crítiques al conseller Saura arran de totes les mesures que va prendre en matèria vial, radars, límits de velocitat, etc; i que foren primmirades i analitzades de forma ehxaustiva per la majoria de mitjans, de cop, les carreteres ja no importen i la noticia es condemna a l'actualitat secundària, a la lletra petita. Mà negra administrativa? Realment, no ho sé. Ara per ara l'únic que es pot concloure és que les nostres vies de circulació són cordes de funàmbul on drogues i alcohol es barregen per crear un còctel explosiu on cada setmana s'hi perden vides miserablement.  
2023. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria.. Amb la tecnologia de Blogger.