23/04/2009

Un dia d'inspiració

Miquel
Perdut al fons de les carpetes desusades del meu ordinador he trobat, amagat entre treballs de batxillerat de fa un parell o tres d'anys, un curiós document que vaig a escriure al Mundo Deportivo mostrant el meu rebuig per la manca d'una edició en català. Certament, el diari no es va mostrar gaire interessat per la carta ja que ni tan sols em van respondre. En qualsevol cas, però, em va servir per desfogar-me i, siguem realistes, tampoc podia fer gaire més. 

_____________________________________________

Benvolgut Director del Mundo Deportivo,

Per mitjà del present correu els faig arribar la meva disconformitat amb la política lingüística de la seva empresa. Mentre estadístiques recents mostren objectivament el retrocés de la nostra llengua nacional, vostès segueixen limitant la presència del major element aglutinador de la nostra cultura a la secció, més aviat minsa, que li dediquen al futbol d’aquí.

És totalment comprensible que una empresa en el lliure exercici econòmic per assolir els màxims beneficis rebutgi utilitzar determinades estratègies. Ara bé, considerant el ressò que la seva plataforma posseeix dins de tot el principat i els temps que corren, en que cada dia és més difícil viure de forma normal parlant la llengua dels avis dels nostres avis, vostès podrien col·laborar activament en la preservació d’aquest instrument tan diferenciador de la nostra societat.

Gran part de la massa social catalana agrairia que a la seva web poguéssim llegir els seus articles en català, o que disposéssim d’una edició en català cada matí. En qualsevol cas, no em vull posar en boca de ningú més qua la pròpia persona, ja que des de la meva humil posició quelcom seria una gosadia extravagant.

Estic convençut que si tots els elements influents en la nostra societat comencen a protegir la llengua, de forma apolítica, i potenciant-la com a tal, un element de cohesió social d’existència gairebé mil·lenària, la nostra llengua seguirà essent present i nostra i no un record d’un poble que un dia existí.

Moltes gràcies pel seu temps.

Respectuosament, rebi una salutació.

_____________________________________________

Si hom vol copiar la carta i enviar-la a qualsevol dels diaris o mitjans que no usen la nostra llengüa és lliure de fer-ho. Aquest text no té reservats cap tipus de dret d'autor i l'SGAE no us assetjarà si el feu servir. 

2023. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria.. Amb la tecnologia de Blogger.